piątek, 14 września 2012

Ciasto ze śliwkami


    No to chyba lato już nas zostawiło i przyszła jesień :) Z jednej strony się cieszę, gorączki już mi się Lato Lato chyba odeszło na dobre ..a w zamian przyła jesień.Z jednej strony cię cieszę, bo znudziły mnie o dziwo te upały( a myślałam, że to nigdy nie nadejdzie).Dlatego w te deszczowe dni zamarzyłam sobie pyszne ciasto ..takie najzwyklejsze ..z owocami.W lodówce miałam pół kg śliwek, których nikt nie jadł ..dlatego właśnie je wykorzystałam.I ciasto wyszło pyszne :) Przepis pochodzi z tego bloga: Strona
  W oryginale były truskawki ..też musiało być dobre :) ..


Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych śliwek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( nie miałam, ale dodałam więcej zwykłego)
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego (dałam waniliowy)
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów ( pominęłam)

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. (niestety mnie się zważyło, ale je uratowałam)

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać śliwki, posypać wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

 Najzwyklejsze, ale i najpyszniejsze ciasto :)
) już na talerzu :)


Jeszcze w piekarniku :)

 i z cukrem pudrem

Polecam :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz